Bahan²:
1 tin sardin ~ saya guna cap ayam
5-6 bawang merah
~ lagi banyak lagi bagus sebab bawang merah rasa manis dan boleh mengurangkan pedas..skang ni barang mahal, bubuh sikit udah lerr..heheh
10-15 cili api + cili besar
garam secukupnya
petai ~ suka hati nak banyak mana pung!
asam keping ~ sekeping cukuplaaa....
sedikit minyak
Cara ²nya :
~ asingkan sardin dari kuahnya dan ketepikan....
~ petai di buang kulitnya..
~ tumbuk @ kisarkan cili api bersama bawang (kalau saya gunakan pengisar kering jer lagi cepat..)
~ kalau nak kurangkan pedas boleh dicampur dengan cili besar dan lebihkan bawang....
~ kalau nak berkuah sedikit, masukkan kuah sardin yang telah diasingkan tadi pun sedap juga....
~ jangan lupa masukkan asam keping juga..
~ kemudian masukkan petai tadi, masak lagi dalam 2-3 minit dan tutup api.
~ SELAMAT MENCUBA ~
♥ U n Me ♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan