p/s = resepi ni hanya gunakan bawang merah dan ciliapi sahaja ye..sebab mak mertua saya orang Minang..tak tahula pulak kalo Suku Minang yang lain tu lain pulk resepinyer....hikhik
Bahan²:
* Ikan bilis ~ ikut suka banyak mana pung!
*peria katak ~ belah dua atau pun potong nipis dan rendamkan bersama garam untuk hilangkan pahit
*peria katak ~ belah dua atau pun potong nipis dan rendamkan bersama garam untuk hilangkan pahit
* bawang merah ~ lagi banyak lagi bagus sebab bawang merah rasa manis dan boleh mengurangkan pedas..skang ni barang mahal, bubuh sikit udah lerr..heheh
* segenggam cili api + cili besar
* garam ~ tak perlu banyak kerana ikan bilis sudah masin...
Cara ²nya :
* siang dan cuci ikan bilis, cili api dan bawang
* siang dan cuci ikan bilis, cili api dan bawang
* tumbuk @ blend kasar bawang merah bersama cili api
* ikan bilis dibasuh dan digoreng hingga garing dan ketepikan…
* gunakan minyak lebihan goreng ikan bilis tadi tadi tumiskan bawang dan cili yang di tumbuk @ dikisar tadi..
* goreng sehingga naik minyak dan tutup api..
* setelah sejuk baru digaulkan ikan bilis bersama sambal tadi untuk mengelakkan ikan bilis tadi lemau atau lembik jika digaul semasa panas...
~ SELAMAT MENCUBA ~
~ SELAMAT MENCUBA ~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan