Bahan bahan :
Ikan kerisi
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar ~ potong bulat bulat atau belah belah jer…
Halia
Air asam jawa secukupnya
Cili api ~ diketuk
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Cara caranya :
~ Bersihkan ikan dan gaulkan bersama garam dan kunyit
~ Bawang merah, bawang putih, halia dimayang dan bawang besar dibelah belah aje atau di potong bulat bulat pun boleh ja…
~ Goreng ikan sehingga garing dan ketepikan..bekas ikan yang digaul bersama garam dan kunyit jangan di basuh, masukkan air asam jawa kedalam bekas tadi..
~ gunakan minyak lebihan goreng ikan tadi dan tumiskan bahan bahan yang dimayang tadi bersama bawang besar, tumis hingga kekuningan kemudian masukkan air asam jawa tadi bersama cili api ..
~ tunggu hingga menggelegak baru masukkan garam dan ikan kerisi..masak hingga pecah minyak dan angkat..
~ SELAMAT MENCUBA ~
♥ U n Me ♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan