Bahan²:
* Ikan tamban ~ ikut suka banyak mana pung!
* bawang merah ~ lagi banyak lagi bagus sebab bawang merah rasa manis dan boleh mengurangkan pedas..skang ni barang mahal, bubuh sikit udah lerr..heheh
* segenggam cili api + cili besar
* garam ~ tak perlu banyak kerana ikan tamban sudah masin...
Cara ²nya :
* siang dan cuci ikan tamban, cili api dan bawang
* tumbuk @ blend kasar bawang merah bersama cili api
* ikan tamban dibasuh dan digoreng hingga garing dan ketepikan…
* gunakan minyak lebihan goreng ikan tamban tadi tadi tumiskan bawang dan cili yang di tumbuk @ dikisar tadi..
* goreng sehingga naik minyak dan tutup api..
* setelah sejuk baru digaulkan ikan tamban bersama sambal tadi untuk mengelakkan ikan tamban tadi lemau atau lembik jika digaul semasa panas...
* saya suka makan bersama ulam ulaman je kalau masak ikan tamban macam ni, makan ngan nasi panas panas..! Sedappp..
~ SELAMAT MENCUBA ~
♥ U n Me ♥
Tiada ulasan:
Catat Ulasan