teman tapi mesra

28 Ogos 2010

resepi sup sayur untuk diet ~ 1 minggu 2-4kg hilang...saya dah cuba.

SUP SAYUR
~ bawang besar
~ capsicum hijau @ lada benggala
~ tomato
~ kubis @ sawi
~ saderi
~ garam & sebuk lada
~ dada ayam

cara2 nya
~bhn2 diatas dipotong sederhana,masak kesemua bahan diatas selama 30 minit.

HARI PERTAMA
~ minum sup sayur sebanyak mana yang mampu (rasa lapar je telan sup sayur ni..)
~ makan semua jenis buah buahan KECUALI pisang
~ minum air tanpa gula @ jus buah buahan tanpa gula - jus tembikai paling tepat kerana rendah kalori

HARI 2
~ minum sup sayur sebanyak mana yang mampu (rasa lapar je telan sup sayur ni..)
~ makan sayuran segar samada mentah @ dimasak KECUALI jenis kekacang dan jagung
~ utk malam, mkan kentang rebus hidangan besar tanpa mentega/mayonis, ganti dgn garam n ladahitam

HARI 3
~ gabungkan menu hari pertama & kedua,untuk menu hari ini kentang tidak diperlukan
~ minum sup sayur sebanyak mana yang mampu (rasa lapar je telan sup sayur ni..)
~ sekiranya anda betul2 ikut menu ini,pada hari ketiga anda akan turun sebyk 2 kg..

HARI 4
~ makan byk pisang, minum susu rendah lemak dan sup sayur.
~ pisang tinggi kalori, karbohidrat dan potassium,protein dan kalsium dtg dari susu...
~ minum sup sayur sebanyak mana yang mampu (rasa lapar je telan sup sayur ni..)

HARI 5
~ hari untuk daging dan tomato - makan 300g-600g daging(ayam/ikan) dan6 biji tomato mentah.
tomato membantu mencernakan protein dan mencuci pembinaan asid urik..
~ makan sup sayur sekali sahaj pd hari ini

HARI 6
~ daging (direbus/bakar) dan sayur sayuran (mentah/dimasak)
~ makan sup sayur

HARI 7
~ makan nasi beras perang
~ jus kurang manis dan makan sayur sayuran
~ makan sup sayur sekali sahaj pd hari ini

SELAMAT MENCUBA KENGKAWANNNNN....

25 ulasan:

  1. Assalam..salam kenal..bagus jugak resepi sup sayur ni..boleh try ni..skrg ni tengah diet protien..tercari2 resepi..kalo rajin jenguk2 la blog sy ye..
    http://effaismail.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. salam kenal jugak...insyaallah..

      Padam
  2. takut larh nk cuba ..takut x menjadi

    BalasPadam
    Balasan
    1. takpe..kita try n error ajelah...hehehe

      Padam
  3. thanks sbb share..sekarang mmg tgh cari menu untuk kurus.yela lg 3 minggu nak kawin.tp badan makin naik.InsyaALLAH nak cuba resipi sup sayur ni.mane tau leh mmbantu.rajin2 singgah ke blog saya

    http://www.prosedurnikah.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya ada jumpa yg satu lagi resepi ni kat satu blog, cuba baca kat blog ni --> http://bizniaga.com/lailasani/2011/04/11/testing/

      Padam
    2. Kena berusaha jgak.dh dptberat yang saya nak lepas kahwin nk maintain kan je.tq

      Padam
  4. resepi ni mmg bgs untuk diet...sama2 kita cuba.

    BalasPadam
  5. try la diet atkins

    BalasPadam
  6. resepi ni mmg bagus utk diet, Sup sayur tu xyah letak garam @ apa2 perisa ke....

    Jengah2 la ke blog saya...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. garam ngan serbuk lada sahaja boleh..hehe

      Padam
  7. resipi ni sbnrnya diet utk psakit jantung.. so, lps da mkn 2mnggu tu, kna stop dlm 2 mnggu jugak kot. x brp ingt. x boleh amalkan non stop... bhya...

    BalasPadam
  8. Saya da try sup sayur nie. Sedap ;)

    BalasPadam
  9. Saye memang sedang diet dan amalkan telan sup sayur hari2 dah seminggu dah pesawah padi nangis coz saya x mam nasi ekeke...badan memang rasa ringan sedikit plus sistem pencernaan memang lawas giler...cuma x timbang lagi tkut jarum x bergerak turun...tapi smangat still kuat nak slim...huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. wahhhh...akak pun nak start balik la diet ni..badan dah naikkk..huhuu

      Padam
    2. Chaiyyok...chaiyyok...tengah tabah hati melihat nasi...dah rasa mcm x berapa teruja mlihat nasi..tp so far akak amalkan cara pemakanan cenggini ada side effect dak?? Coz ada yg cakap mesti dpt pnyakit lain kalau abaikan nasi

      Padam
    3. hehe..resepi ni sebenarnya utk pesakit jantung.....rasanya amalkan seminggu lepas tu stop kejap pastu sambung balik diet ni...kalo nak lebih pasti lagi cuba try test tanya pakcik google..hikhik

      Padam
  10. wahhhh...akak pun nak start balik la diet ni..badan dah naikkk..huhuu

    BalasPadam
  11. Sedap resepi sup sayur....huhuhu...
    Nak kasi lagi kejap perut..sy suka mkn oat n ground flaxseed n mkn psylium husk.
    Nak info weight management dengan suplemen Shaklee jemput ke blog saya

    BalasPadam
  12. Salam..kalau nk letak tauhu jepun dngn telur bole ke?

    BalasPadam
  13. Bahan2 sup kubis tu utk seminggu ke? Ke kne Masak tiap2 hr ikut jumlah yg di beri tu?

    BalasPadam
  14. Ermm, menarik juga..sambil berdiet boleh disusuli dengan suplemen..nak try la..insyaAllah

    BalasPadam
  15. msk 30mnt,bkn ke sayo tu da layu?
    mmg kne cmtu ke?
    mohom penjelasan,bdk bru blaja diet

    BalasPadam