teman tapi mesra

13 April 2012

UDANG MASAK TAUCU

Bahan²
10-15 ekor udang 
10 tangkai cili api ~ di ketuk
cili besar merah dan hijau ~ dibelah dua
bawang besar ~ dihiris bulat bulat
bawang merah
bawang putih
halia
kayu manis
bunga lawang
sepeket taucu
air asam jawa secukupnya
garam dan sedikit gula
minyak


Cara²nya :
Udang disiang dan dibuang kulit ( takmo buang kulit pun takpa...),gorengkan udang separuh masak..taknak goreng pun tak apa jugakkkk...hehehe
Hiriskan bawang merah, bawang putih dan halia
Panaskan minyak, tumiskan bawang dan halia bersama kulit kayu manis dan bunga lawang tadi hingga garing.
Kemudian masukkan sepeket taucu tadi goreng sekejap kemudian masukkan air asam tadi..
Biarkan mendidih sekejap barulah masukkan garam,sedikit gula, udang serta cili api dan cili besar....masak lagi sehingga cili besar dan empuk sedikit...barulah masukkan bawang besar yg telah dihiris bulat..kaup balikkan dan tutup api.

~SELAMAT MNCUBA~

♥ U n Me 





4 ulasan:

  1. saya suka menda tauchu ni. dulu mak saya suka masak ngan ikan merah. Tapi, sejak kawin husband tak suka makan taucu.huhuhu..

    sekarang ni kalau nak makan masak taucu kena balik kg. mak masak makan puas puas.

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. terima kasih Wantie...terpaksalah kita ikut selera dorang, saya ni kahwin ngan orang Minang...masakkan saya semuanya resepi minang....huhuu..
      ok saya follow wantie balik..

      Padam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam