teman tapi mesra

19 April 2013

KEK TISUMARIE

Lamanya tak jenguk blog ni..dah berabukkk dah..huhuu
ok meh kita layan kek tisumarie...sebab biskut lady finger tak ada..yang ada cuma biskut marie aje dalam gobok!..si adik pulak asyik suruh buat kek putih je...( kek putih tu Tiramisu lahh..) hikhik

TIRAMISU OR TISUMARIE
bahan²:
biskut lady finger ~ saya guna biskut marie je...
200ml whipping cream
250g cream cheese ~ saya guna Philadelphia
1/2 cawan gula kastor
1 cawan air panas ~ untuk bancuhan nescafe
1 sudu makan nescafe
serbuk koko untuk hiasan

cara²nya:
*Satukan gula cheese dan cream, pukul sehingga kembang.
*bancuhkan nescafe dengan secawan air panas..
*celupkan biskut marie kedalam bancuhan nescafe tadi ~ jgn rendamkannya
*susunkan biskut tadi kedalam acauan
*sapukan adunan tadi keatas biskut dan ratakan
*taburkan serbuk koko keatas adunan dan ulang sehingga habis, kemudian simpan dalam peti sejuk selama 2-4 jam...




jom skodeng my heroes ni....apa kerja dorang ni ek...hurmmmm
adik : abang..diam diam tau jgn bagitau ma kita usik ma punya ni tau!

mmg suka sgt la adik ni kalau buat tiramisu..

tengok! belum apa apa lagi dia dah colek cream cheese tu...

nak lagi satu ma!...

tak cukup kat dapur dibawanya ke ruang tamu bekas tu..ish ishhhh...

hurmmmm...

lebihan lady finger stok lama pun jadi dicolek ngan cream cheese tu...

bergilir gilir dorang pulun colek!...hahaha adui la...anak-anak!..

colek kasi licin bekas tu ek, lepas ni ma tak payah nk susah2 basuh bekas tu..hikhikkkk

                                              ~ SELAMAT MENCUBA ~

2 ulasan:

  1. salam ..hem sdp tu kek tiramisu ...akk pun bulan lepas buat b'day ank kek ni...mmg laku,, :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. kek yg paling senang dibuat..hihii

      Padam