teman tapi mesra

22 April 2013

PERIA SAMBAL BILIS

p/s = resepi ni hanya gunakan bawang merah dan ciliapi sahaja ye..sebab mak mertua saya orang Minang..tak tahula pulak kalo Suku Minang yang lain tu lain pulk resepinyer....hikhik
Bahan²:

Ikan bilis ~ ikut suka banyak mana pung!
*peria katak ~ belah dua atau pun potong nipis dan rendamkan bersama garam untuk hilangkan pahit
bawang merah ~ lagi banyak lagi bagus sebab bawang merah rasa manis dan boleh mengurangkan pedas..skang ni barang mahal, bubuh sikit udah lerr..heheh
segenggam cili api + cili besar
garam ~ tak perlu banyak kerana ikan bilis sudah masin...

Cara ²nya :
 * siang dan cuci ikan bilis, cili api dan bawang 
* tumbuk @ blend kasar bawang merah bersama cili api
 * ikan bilis dibasuh dan digoreng hingga garing dan ketepikan…
 * gunakan minyak lebihan goreng ikan bilis tadi  tadi tumiskan bawang dan cili yang di tumbuk @ dikisar tadi..
* goreng sehingga naik minyak dan tutup api..
 * setelah sejuk baru digaulkan ikan bilis bersama sambal tadi untuk mengelakkan ikan bilis tadi lemau atau lembik jika digaul semasa panas...

~ SELAMAT MENCUBA ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan