teman tapi mesra

13 November 2013

HAPPY 13th ANNIVERSARY

Semalam, 12.11.13 adalah hari ulangtahun perkahwinan kami yang ke-13..Alhamdulillah diatas segala rahmat-Mu ya Allah..semoga berpanjangan hingga ke syurga ikatan ini..Amin Ya Rabbalalamin.
Bahan²:
3 cwn tepung serbaguna ( tepung gandum je)
4 sdk baking powder
1/2 sdk garam
1 cwn butter ( saya guna sebuku butter 250g tu )
2 cwn gula castor ( kurang kan sikit sebeb manis kek ni) 
5 biji putih telor 
2 sdk esen vanila
1 1/2 cawan susu segar 
pewarna
kertas minyak

Cara² :
1. Ayakkan tepung, baking powder & garam. Ketepikan.
2. Pukul butter dan gula sampai kembang...kemudian masuk telur pukul hingga kembang..
3. Masukkan esen vanila, tepung berselang seli dengan susu segar.Pukul hingga sebati.
4. Kemudian bahagikan sama rata adunan tu dalam 6 mangkuk dan setiap mangkuk letak pewarna yang berlainan. Kacau hingga sebati.
5.Sapukan loyang dengan marjerin dan alaskan kertas minyak, bakar satu persatu guna loyang 8 inci,jangan guna loyang besar nanti kek jadik nipis, 
6.Bakar pada suhu 170C @ 180C dalam 10 @ 15 minit. Bakar sampai habis 6 loyang tu pastu sejukkan 
7. Boleh guna topping non dairy whipping cream, buttercream, cheesecream bla bla bla...hehehe..

Topping ~ cara saya ( apa yg ada dalam gobok..heee)
*/k 150g shortening 
*1/2 - 1 cawan gula kastor/icing
*1/2 cawan susu segar
*semua bahan diatas putar sebati dan sapukan pada setiap layer kek.
gula² skittles pek hijau dan merah..untuk tabur atas kek.

P/S : l/k = lebih kurang

nak guna topping yang ini pun bolehhh....
~Topping Creamcheese~
250 gm cheesecream
120 gm butter
130 gm gula icing
* Putar hingga sebati dan sapukan pada setiap layer kek.





~SELAMAT MENCUBA~

mehtengok kejadian di Facebook pulak...ngeeee


♪ ♫  Untuk Dia...♪ ♫ Untuk dia...♪ ♫...
ini je yang mampu untuk 'My hitam Manis' tu...hehe

 Jadilahkannnn...ada jugak hadiahnya.

with love...Muahhh

Tiada ulasan:

Catat Ulasan