teman tapi mesra

31 Januari 2011

IKAN PARANG MASAK ASAM PEDAS NGAN SAYUR JERUK


Bahan-bahan:


ikan parang boleh diganti dgn ikan pari, terubuk, tenggiri atau kembung

cili kering kisar

bawang merah

halia
kunyit hidup
seikat daun kesum
sedikit air asam jawa
air
minyak untuk menumis
garam secukupnya
lada hitam di tumbuk
kubis jeruk

Cara membuat:


Ikan dibersihkan 

Bawang merah,halia dan kunyit ditumbuk @ di blend hingga lumat.

Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumbuk kacau sehingga wangi dan garing masukkan cili kisar. Kacau lagi sehingga garing.

Masukkan air asam jawa dan air biasa.
Masak sehingga mendidih dan kuah pekat sedikit kemudian kecilkan api masukkan ikan, garam dan serbu lada hitam dan kubis jeruk.
Bila hampir masak, masukkan daun kesum. Kacau seketika bolehlah diangkat untuk dihidangkan.


~ SELAMAT MENCUBA ~


♥ U n Me 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan