teman tapi mesra

21 Januari 2011

KERISI MASAK ASAM KUNING

Bahan bahan :

Ikan kerisi
Bawang merah
Bawang putih
Bawang besar ~ potong bulat bulat atau belah belah jer…
Halia
Air asam jawa secukupnya
Cili api ~ diketuk
Serbuk kunyit
Garam secukup rasa


Cara caranya :

~ Bersihkan ikan dan  gaulkan bersama garam dan kunyit
~ Bawang merah, bawang putih, halia dimayang dan bawang besar dibelah belah aje atau di potong bulat bulat pun boleh ja…
~ Goreng ikan sehingga garing dan ketepikan..bekas ikan yang digaul bersama garam dan kunyit jangan di basuh, masukkan air asam jawa kedalam bekas tadi..
~ gunakan minyak lebihan goreng ikan tadi dan tumiskan bahan bahan yang dimayang tadi bersama bawang besar, tumis hingga kekuningan kemudian masukkan air asam jawa tadi bersama cili api ..

 ~ tunggu hingga menggelegak baru masukkan garam dan ikan kerisi..masak hingga pecah minyak dan angkat..


~ SELAMAT MENCUBA ~


♥ U n Me 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan