teman tapi mesra

04 Oktober 2013

AYAM MASAK KICAP



Bahan²:
Ayam - potong kecil
sos tiram
Kicap masin
Kicap manis
Garam
bunga lawang
kulit kayu manis
buah pelaga
bawang putih - mayang
Bawang Merah - mayang
Halia - hiris memanjang
Bawang besar - potong bulat
cili besar - hijau dan merah
cili api
Minyak
Air 

Cara² :

  • Basuh ayam bersih-bersih. Letak garam kunyit secukupnya. Goreng sampai masak (jangan terlalu garing)ketepikan.
  • Alih minyak goreng ayam tadi kedalam bekas yang lain (tingglkan sedikit shj)
  • Tumiskan bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga,bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik bau.
  • Masukkan sos tiram dan kicap secukupnya.kalau dah cukup masin tak perlu tambah garam.
  • Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Kacau sebati.kalau nak berkuah tambahkan sedikit air sahaja.
  • Masukkan pula bawang besar,cili besar dan cili api. Kaup balikkan dan bolehlah padamkan api.
  • Sedia untuk dihidangkan...

~ SELAMAT MENCUBA ~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan