teman tapi mesra

07 Oktober 2013

PARU GORENG GARING BERSAMBAL

Bahan²:
Paru
Asam keping 
Cili kering kisar (nak sedap guna cili masak, blendkan)
Bawang merah ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
halia ditumbuk
1 biji bawang besar dipotong bulat
Garam

Cara²:
* Rebus paru dgn asam keping hingga empuk toskan, potong kecil-kecil dan goreng garing, ketepikan.

*Tumiskan bawang dan halia hingga naik bau dan masukkan cili kering

*Masukkan garam dan masak hingga sambal jadi pekat atau kering,
*Masukkan bawang yang dihiris bulat² tu..kaup balikkan dan tutup api...biarkan sambal sejuk sebentar...
*bila sambal dah sejuk,masukkan paru yg digoreng garing dan gaul. 


P/S ~ ini petua saya la..biarkan sambal tu sejuk dulu baru digaul bersama paru goreng,kalau masukkan paru yg telah di goreng garing tadi ke dalam sambal yang masih panas, paru tu akan jadi lembik kembali.

~ SELAMAT MENCUBA ~


Tiada ulasan:

Catat Ulasan